Waarom zou je je hond (laten) masseren?

Dat is iets dat veel mensen zich afvragen. Ik geef graag antwoord op deze vraag:

Hondenmassage kan ingezet worden in veel verschillende situaties:

* Gezonde honden
Voor ontspanning en/of onderhoud van soepele spieren en gewrichten. Massage zorgt voor een betere doorbloeding en is goed voor huid en vacht.

* Revaliderende honden
Een goede revalidatie na een operatie is van groot belang. Spieren zullen weer op de juiste manier belast moeten gaan worden. Met massage activeren we de afgenomen spieren en krijgen overbelaste spieren de kans om weer te ontspannen.
Door massage krijgt de wond / het litteken een betere doorbloeding waardoor de wond beter zal herstellen.

* Herplaatste honden
Honden uit het buitenland, honden uit het asiel of honden overgenomen van andere eigenaren maken door alle veranderingen (vaak ongemerkt) veel stress mee. Hier kunnen gedragsproblemen zoals bijvoorbeeld angst bij komen kijken.
Massage leert deze honden vertrouwen te krijgen in hun nieuwe eigenaar, de nieuwe omgeving en weer in zichzelf. Honden worden zekerder omdat massage onder andere zorgt voor stressvermindering.

* Honden met gedragsproblemen
Met massage worden gedragsproblemen beter beheersbaar. Een kalmerende massage kalmeert het zenuwstelsel waardoor een hond beter met moeilijke situaties om leert gaan. De hond krijgt vertrouwen in zijn eigen lichaam.

* Honden met weinig energie
Regelmatig komt het voor dat er honden zijn met minder / weinig energie. Ze zijn lusteloos en hebben geen zin in bijvoorbeeld een blokje om of spelen bijvoorbeeld ook niet graag meer. Door massage komen onder andere de neurotransmitters endorfine en serotonine vrij. Dit zijn gelukshormonen en deze zullen er voor zorgen dat de hond weer een stuk opgewekter door het leven zal gaan!

* Oudere honden
Oudere honden krijgen vaak te maken met spier of gewrichtsklachten.
Massage zorgt voor het soepel houden van spieren, het afvoeren van afvalstoffen, de afgifte van hormonen en voor pijnvermindering. Hierdoor hebben erg veel ouderdomskwaaltjes baad bij een massage.

* Pups
Jonge pups maken een enorme lichamelijke ontwikkeling mee.
Het masseren van pups stimuleert het zenuwstelsel, bevordert de lichamelijke ontwikkeling en ondersteunt de lichamelijke processen waar de pup zich in bevindt.

De vraag die ik dan dus terug zal stellen is:”Waarom zou je je hond niet (laten) masseren?”